În anul 1951 şi-a deschis pentru prima oară porţile şcoala din uliţa Şaeşului, cunoscută sub denumirea oficială de Şcoala Generală Nr. 5 Sighişoara. Se realiza astfel o dorinţă mai veche a populaţiei româneşti din acest cartier.
Între anii 1951-1957 a funcţionat ca unitate şcolară cu ciclul primar, apoi s-a transformat în şcoală generală cu clasele I-VII, prima promoţie absolvind în anul 1961. Peste patru ani au terminat şcoala primii absolvenţi ai clasei a VIII-a (1965).
Între anii 1971-1981 a funcţionat ca unitate de învăţământ cu treapta I de liceu (I-X), perioadă în care au fost pregătite peste 500 de muncitoare în profilul confecţii. Din 1981 şi până în prezent a funcţionat ca unitate de învăţământ cu clasele I-VIII.
În cei 50 de ani de viaţă, de pe băncile şcolii noastre s-au îndreptat spre forme superioare de pregătire, peste 3000 de elevi din cartier, care în prezent unii sunt în prag de pensionare, alţii la început de carieră sau încă pe băncile şcolilor şi facultăţilor au devenit sau vor deveni întelectuali, tehnicieni, muncitori în toate domeniile de activitate.
Şcoala a fost inaugurată într-o clădire care azi nu mai există, şi-a continuat activitatea într-o parte a clădirii unde a funcţionat Casa de Copii, desfiinţată în anul 2005. În anul 1965 s-a dat în folosinţă clădirea nouă a şcolii cu 10 săli de clasă şi două ateliere – şcoală.
Între anii 1980-2003 Gimnaziul de Stat „Octavian Goga” a funcţionat ca şcoală coordonatoare cu Centru de execuţie bugetară pentru şcolile generale din municipiul Sighişoara.
Datorită rezultatelor foarte bune, cu ocazia sărbătoririi semicentenarului înfiinţării şcolii, prin hotărârile Consiliului Local Sighişoara şi Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, din anul şcolar 2001 – 2002, Şcoala Generală Nr. 5 Sighişoara s-a numit Gimnaziul de Stat „Octavian Goga” Sighişoara, fiind singura unitatea de învăţământ din judeţul Mureş, care la acea dată purta numele poetului „pătimirii noastre”.